Међународно такмичење„Градимо мостове знања“ на Државном универзитету у Новом Пазару

Победници-студенти новосадског Факултета техничких наука

На међународном такмичењу под називом ,,Градимо мостове знања” на Државном универзитету у Новом Пазару, на којем је у протекла три дана учествовало 70 студената архитектуре и грађевинарства из 5 земаља, победили су студенти Факултета техничких наука у Новом Саду.
Према правилима такмичења, у градњи мостова од шпагета побеђује екипа која у одређеним димензијама изгради мост од шпагета који издржи највеће оптерећење. Такмичари су у градњи мостова користили само шпагете и лепак, поштујући утврђене димензије, у намери да изграде мост који ће издржати највећи терет.
Студенти новосадског Факултета техничких наука: Милан Тривуновић, Бобан Радман и Милан Јовин направили су мост који је издржао оптерећење од 120.05 кг , освојили прво место и постигли рекордни резултат од како се ово такмичење одржава на Државном универзитету у Новом Пазару.
Мост који је домаћинима, тиму студената Државног универзитета у Новом Пазару донео друго место издржао је 113,3 килограма, а екипа Грађевинског факултета из Косовске Митровице освојила је треће место и направила мост на коме је могло да пренесе 93,2 кг терета.
За победничке екипе обезбеђене су пригодне новчане награде. У комисији за оцењивање квалитета и издржљивости мостова, били су: проф. др Драгослав Шумарац, асистент са докторатом Петар Кнежевић, асистент Демир Ватић и мастер архитектуре Санел Хусовић.
Отварајући такмичење проф. др Зана Долићанин, проректор за међународну сарадњу, истакла је да “ ово нису само мостови знања, него и пријатељства, које ће учесници чувати у сећању заувек. Без обзира на резултате такмичења, сви смо овде данас победници.”
Завршници такмичења и проглашењу победника присуствовали су представници Града Новог Пазара, Архитектонског студија „Нова ДПИ“ и предузећа „Украс“, који су помогли организовање такмичења.
На такмичењу су учествовали студенти из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Македоније.
Ово такмичење покренули су пре 12 година студенти Факултета за грађевинарство у Марибору. На Државном универзитету у Новом Пазару одржава се четврти пут за редом.