Отворено Државно такмичење из математике

Данас се на Државном универзитету у Новом Пазару одржава 66. Државно такмичење из математике (Б категорије) за ученике средњих школа.

На ову манифестацију знања, коју заједно организују Друштво математичара Србије и ова високошколска установа, дошло је преко 240 најбољих математичара  из Београда, Суботице, Новог Сада, Бора, Неготина, Врања, Чачка и бројних других градова из читаве Србије. Новопазарску Гимназију представљају четири ученика.

Отварајући такмичење, уз речи добродошлице, ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Зана Долићанин истакла је да је математика један од најважнијих стубова свеобухватног образовања и нагласила да због тога заслужује посебну пажњу. Према њеним речима, на Државном универзитету од оснивања постоји студијски програм математика на сва три нивоа студија, али да истовремено више од три године активно ради Центар за унапређење и популаризацију математике, који окупља талентоване основце и средњошколце. Подсетила је и да се на Државном универзитету традиционално одржава реномирана међународна математичка конференција.

Председник Републичке комисије за такмичења средњих школа доц. др Миљан Кнежевић, продекан Математичког факултета у Београду,  истакао је да је ово такмичење изузетно значајно за Државни универзитет, град Нови Пазар, који данас обележава свој дан и читаву земљу “јер без младих и талентованих људи нема напретка, зато што ће они бити носиоци технолошког развоја наше државе”.

У име Друштва математичара Србије учеснике је поздравио Вељко Ћировић. Он је нагласио да је један од главних циљева Друштва математичара Србије  да  се бави  откривањем, неговањем и развијањем обдарених младих математичара.

Ово велико такмичење Државни универзитет организује и у знак сећања на математичара међународне репутације, свог првог ректора проф. др Ћемала Долићанина  и најбољи такмичари ће уз остале награде добити и посебно признање-повељу која носи његово име.

Такмичари за решавање задатака на располагању имају 4 сата, а сутра ће најбољима бити додељене награде и признања.

Државно такмичење из математике, (Б категорије) окупља ученике који не похађају специјализована математичка одељења средњих школа. Најуспешнији учесници државног такмичења без пријемних испита могу да се упишу на факултете где се полаже математика и  добијају државне стипендије.