„Evropska noć istraživača” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru organizovane su brojne manifestacije povodom „Evropske noći istraživača”. Kako se u Srbiji ova naučna avantura održava 10. put i slogan je u tom duhu – “Deseta noć, kroz znanje daje moć”. Manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine širom Evrope podržana je od strane Evropske komisije, kao program Evropske unije.
Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za učenike i studente, naučnih kvizova, igara sadržao je program pod nazivom “Velika naučna avantura”, koji su priredili nastavnici i studenti hemije, prehrambene tehnologije , sporta i fizičkog vaspitanja.
Doc. dr Svetlana Jeremić održala je predavanje pod nazivom: “Svetla i tamna strana kiseonika”.Posetioci, uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola, dobili su odgovore na mnoga zanimljiva pitanja: zašto lišće menja boju u jesen, kako limun može imati svojsva male baterije, na koji način se pravi kockasti balon od sapunice, koliko šećera ima u hrani koju svakodnevno jedemo….Istoga dana u sportskoj sali Državnog univerziteta održane su mini- sportske igre. Tom prilikom učenici mlađeg uzrasta mogli su da saznaju koliko je sport značajan za zdravlje dece i njihov pravilan rast i razvoj.