ИФ4ТМ

ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ОКВИР ЗА РАЗВОЈ ТРЕЋЕ МИСИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТА У СРБИЈИ – ИФ4ТМ

ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ КАО ПАРТНЕР УЧЕСТВУЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ПРОЈЕКТУ

чија је реализација започета 15. октобра 2015. године а трајаће до октобра 2018. године.

Пројекат се кофинансира у оквиру ЕРАСМУС ПЛУС програма Европске уније, у износу од 966.510 ЕУР-а, а реализује у конзорцијуму од 18 партнера из Србије, Велике Британије, Аустрије, Португала, Италије и Словеније, који чине пет европских универзитета (Брајтон, Кремс, Лисабон, Бари, Марибор), шест универзитета у Србији (Крагујевац, Београд, Нови Сад, Ниш, Нови Пазар, Метрополитан), Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за интелектуалну својину, једна висока школа струковних студија (Зрењанин), три бизнис инкубатора (Крагујевац, Београд, Нови Сад) и једно предузеће (Интранеа).

Примарни циљ пројекта је да се на универзитетима у Србији, осим постојеће две мисије које се односе на образовање и истраживања, развије и имплементира трећа мисија коју чине три стуба развоја: трансфер технологија и иновације, континуирано учење, друштвено одговорно понашање универзитета.

Осим унапређења закона и стратегијау релевантним областима, у циљу мотивисања професора, истраживача и студената на универзитетима, њиховог већег укључивања у иновативне и активности трансфера знања, активности на пројекту су усмерене на развој:

* циљаних програма обука за јачање капацитета,

* програма за подизање нивоа технолошке спремности истраживања,

* годишњих такмичења за најбољу студентску идеју,

* препорука факултетима за унапређење студијских модула увођењем тема који се односе на предузетништво, иновације, управљање интелектуалном својином итд.

* пет Креативних центара у Србији и

* бројних мобилности ка европским институцијама.

Више о пројекту на  http://www.if4tm.kg.ac.rs/.

Састанак на Државном универзитету у Новом Пазару

У оквиру Ерасмус пројекта „Институционални оквир за развој треће мисије универзитета у Србији – ИФ4ТМ“, на Државном универзитету у Новом Пазару одржан је састанак Управног одбора овог пројекта.

Учеснике је поздравио ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Миладин Костић, који је говорио о интезивном развоју ове високошколске установе, њеном месту у европском универзитетском простору, као и о актуелним развојним плановима.

Помоћник министра просвете за област високог образовања проф. др Весна Мандић, са Универзитета у Крагујевцу, у својству координатора пројекта, истакла је да је неопходно да универзитети, поред две основне мисије – образовања и истраживања, раде и на јачању треће, која је везана за сарадњу универзитета и привреде и друштва у целини.

Учесници скупа анализирали су досадашње активности на пројекту, као и задатке који предстоје у наредном двогодишњем периоду.