Podrška manifestaciji „Kros RTS-a“

Savez atletskih talenata Srbije   i Državni univerzitet u Novom Pazaru sarađivaće zajedno u pripremi i realizaciji  manifestacije „Kros RTS-a“,  odnosno „Kup gradova 2020“ i drugih sportskih i obrazovnih sadržaja.

O tome su danas na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru razgovarali rektor ove visokoobrazovne institucije prof. dr Miladin Kostić i predsednik Saveza atletskih talenata Srbije   Stevan Kovačević.

Pismo o namerama, koje su potpisali, podrazumeva uključivanje studenata u takmičenja i organiozaciju „Krosa RTS-a,“ učešće studijskih programa iz oblasti računarske tehnike i audio i video tehnologije u realizaciji „Obrazovnog kruga“, „Susretanja“ i ostalih kulturnih i obrazovnih sadržaja ove manifestacije.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru naglasio  je da očekuje  da ova saradnja  bude obostrano korisna i da doprinese omasovljenju i popularizaciji sporta, ali i da se veliki broj studenata uključi u obrazovne sadržaje.

Stevan Kovačević, koji je i osnivač „Krosa RTS-a“ rekao je da je za tri decenije postojanja, manifestacija prevazišla sva očekivanja i da će Državni univerzitet znatno doprineti njenom uspehu i rezultatima u budućnosti.

Potpisivanju dokumenta o saradnji, prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Istakao je da Grad Novi Pazar, koji je takođe partner u organizaciji „Krosa RTS-a“, podržava razvoj masovnog  sporta, a ova manifestacija propragira zdrav život, obrazovanje i druženje mladih ljudi.

„Kros RTS-a“ prvi put je održan u aprilu 1991. godine i to je postala najmasovnija atletska manifestacija u Evropi. Za trajanje i razvoj najvećeg krosa velike zasluge pripadaju atletičarima Novog Pazara, među kojima su i rekorderi sa svetskih i evropskih takmičenja: student Državnog univerziteta Elzan Bibić i Amela Terzić , koja je studije sporta završila u ovoj visokoškolskoj ustanovi.