На првој години студија изучава се 9 наставних предмета.На другој години се изучава 8 наставних предмета, од којих су 3 изборна од понуђених 6. На трећој се изучава 8 наставних предмета, од којих је 6 обавезних, а 2 наставна предмета студент бира од 4 понуђенa. У VI семестру студент мора и да обави стручну праксу у прехрамбеним фабрикама или у специјализованим лабораторијама за испитивање хране. Овај предмет је обавезан за све студенте студијског програма. У овом семестру студент ради и дипломски рад који се састоји од два дела и то од теоријске основе дипломског рада и приступа изради и одбрани дипломског рада. Ова два предмета се убрајају у обавезне.
Образовање стручњака у области прехрамбеног (технолошког) инжењерства, који могу обављати разноврсне послове који захтевајупримене савремених сазнања из ове областикао и оспособљавање студената за даље усавршавање.
Компетенције се односе на развој способности критичког мишљења; овладавање вештинама неопходним за обављање високостручних, управљачких и аналитичких послова из широког подручја прераде хране; применустечених знања у пракси; креативно коришћење савремене информационе и комуникационе технологије; комбиновање стечених теоријских и практичних знања у циљу анализе и решавања конкретних проблема у ширем контексту технолошких и етичких питања; оспособљеност за рад у тимовима.
Након завршетка студијског програма студент стиче способности из свих основних области прехрамбене технологије. Оспособљава за решавање конкретних проблема у многим привредним гранама, нпр. у кланицама, млекарама, индустрији безалкохолних и алкохолних пића, кондиторској индустрији, преради лековитог и зачинског биља, хладњачама, предузетничким организацијама, сопственим газдинствима која се баве традиционалном прерадом.