Комеморација поводом смрти проф. др Ћемала Долићанина

На Државном универзитету у Новом Пазару у присуству чланова породице, пријатеља, наставника, сарадника и студената, одржана је комеморација поводом смрти др Ћемала Долићанина, професора емеритуса и првог ректора ове високообразовне институције, који је на њеном челу био од оснивања до 2012. године. Његово име нераскидиво је везано за оснивање и  интензиван развој Државног универзитета и за област високог образовања Републике Србије.

Да одају поштовање човеку који је живот посветио високом школству дошли су проф. др Маријана Дукић Мијатовић и Ивица Радовић, државни секретари у Министарству просвете, др Александар Јовић, помоћник министра,  представници  Владе Србије, академици САНУ,  садашњи и бивши ректори, декани, његови сарадници, бројни пријатељи…

На почетку комеморативног скупа, који је отворио проф. др Теодор Атанацковић, академик САНУ, минутом ћутања присутни су одали  пошту  недавно преминулом Ћемалу Долићанину. Указујући на велики значај који је он имао за Државни универзитет, град Нови Пазар и високо школство Србије, проф. Атанацковић је предложио да једна улица у овом граду добије име по  професору Долићанину.

О животу и делу проф. др Ћемала Долићанина говорио је проф. др Раде Дорословачки, члан Савета Државног универзитета, из редова Владе Србије.

“Ћемал Долићанин био је омиљен у широким круговима академске заједнице. Одликовале су га велика снага, мудрост и сигурност, борио се за добро многих младих професора и поседовао изражене црте хуманости”- нагласио је Дорословачки.

У име САНУ говорио је академик проф. др Стеван Пилиповић. Он је истакао значај научног рада проф. Ћемала Долићанина и вишедеценијско пријатељство с њим. Конференцију универзитета Србије на комеморацији је представљао проф. др Ненад Филиповић, ректор Унивезитета у Крагујевцу.

У име Удружења професора емеритуса државних универзитета Републике Србије,  обратио се проф. др Бранко Ковачевић, који је нагласио да је проф. Долићанин био просветитељ у правом смислу те речи.

И проф. др Часлав Митровић, директор Агенције за квалификације Владе Србије, Марија Филиповић Ожеговић, руководилац Фондације ТЕМПУС, проф. др Александар Ћирић и проф. др Душица Павловић, говорили су о проф. Долићанину, као визионару, племенитом, добром и мудром човеку.

Председник Студентског парламента Изет Цама истакао је да је проф. Долићанин радио до последњег дана свога живота  и да је искрено и несебично био посвећен студентима.

Проф. др Ћемал Долићанин преминуо је изненада крајем августа ове године.

Вест - Комеморација 3