Међународно такмичење „Градимо мостове знања“ на Државном универзитету у Новом Пазару

 

Победници-студенти из Сплита

 

На међународном такмичењу под називом ,,Градимо мостове знања“ на Државном универзитету у Новом Пазару,  на којем је у протекла три дана учествовало преко 90 студената архитектуре и грађевинарства из 7 земалја, победили су студенти Факултета грађевинарства, архитектуре и геодезије из Сплита. Најлепши мост изградили су академци Државног универзитета у Новом Пазару.

Према правилима такмичења, у градњи мостова од шпагета побеђује екипа која у одређеним димензијама изгради мост од шпагета, који издржи највеће оптерећење. Такмичари су у градњи мостова користили само шпагете и лепак, поштујући утврђене димензије, у намери да изграде мост који ће издржати највећи терет. То је овога пута пошло за руком екипи Факултета грађевинарства, архитектуре и геодезије из Сплита која је постигла најбољи резултат. Победнички мост је издржао оптерећење од 124 килограма.

У категорији у којој је оцењивана издржљивост, друго место је припало студентима Факултета техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а треће Државном универзитету у Новом Пазару.

Поред издржљивости, оцењивана је и естетика мостова. У тој категорији успешни су били студенти Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву и Грађевинско-архитектонског факултета из Ниша, али је најбоља била екипа студијског програма Архитектура Државног универзитета у Новом Пазару.

Проректор Државног универзитета проф. др Зоран Марковић рекао је да „мостови знања повезују студенте свих бивших југословенских република, и да су студенти, иако се такмиче, ипак уједињени око истог циља –  изградње јединственог и највреднијег моста пријатељства.“

На такмичењу су учествовали студенти из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Републике Северне Македоније и Бугарске.

На Државном универзитету у Новом Пазару одржава се шести пут за редом.

За победничке екипе обезбеђене су пригодне новчане награде. У комисији за оцењивање квалитета и издржлјивости, као и естетике мостова били су: доц. др Назим Манић, доц. др Бранко Славковић, асистенти Енис Хасанбеговић и Исмаил Нурковић и сарадници у настави Лејла Зећировић Санел Хусовић. Такмичење је финансијски подржала компанија „АЛК Реал Естате.“