Председница Бошњачког националног већа у посети Државном универзитету

Председница Бошњачког националног већа проф. др Мисала Праменковић са сарадницима посетила је данас Државни универзитет у Новом Пазару и разговарала са ректорком ове високообразовне институције проф. др Заном Долићанин.

Председница највишег представничког тела Бошњака у Републици Србији истакла је да ова посета има циљ да укаже на значај Државног универзитета и на интерес да се очувају  постигнути резултати и да се настави развој у смеру што квалитетнијег образовања младих људи из овог региона.

Проф. др Зана Долићанин подсетила је да је ова високообразовна институција и основана са намером да допринесе равномерном регионалном развоју уз побољшање кадровске структуре младих генерација у овом делу Србије.

Делегација Бошњачког националног већа интересовала се за могућност отварања студијског програма Босански језик и увођења садржаја из босанског језика, бошњачке културе и књижевности на другим студијским програмима, као и реакредитацији постојећег студијског програма Српска књижевност и језик.

„За нас је добра сарадња са Бошњачким националним већем од велике важности и Државни универзитет у Новом Пазару изаћи ће у сусрет свим захтевима који су у складу са правном регулативом и подржеће све идеје и пројекте од општег интереса, али најпре од интереса за младе генерације које се школују“- рекла је ректорка Долићанин, наглашавајући да у томе значајну улогу треба да преузме и Министрарство просвете.

Састанку су присуствовали и председник Извршног одбора Бошњачког националног већа др Фуад Баћићанин и проректор за науку Државног универзитета проф. др Зоран Марковић.