Програм стипендирања мастер студија – Британски савет

Овим путем желимо да Вас обавестимо да је Британски савет (British Council) отворио програм стипендирања за мастер студије за жене из СТЕМ наука из Србије и западног Балкана, у партнерству са три универзитета из Уједињеног краљевства: Cranfield University, University of St Andrews и City University of London.

Информативни вебинар на коме ће се представити универзитети ће се одржати 28. марта у 11.00 (линк за регистрацију је: https://forms.office.com/e/NTXNhTUHx2), а рокови за пријаву на мастер програме су 7. април за Кренфилд универзитет, 12. април за Универзитет Сент Ендрјуз, и 17. април за Сити универзитет у Лондону.

Овај програм стипендирања има за циљ да повећа каријерне могућности за девојке и жене које су се определиле за рад у науци, математици, инжињерским и технолошким наукама (STEM – science, technology, engineering, mathematics). Према подацима Организације УН-а за научно образовање и културу (УНЕСКО), у 2019. години жене су чиниле мање од 30% истраживача широм света, а само 30% женских студената одабрало је поља везана за СТЕМ у високом образовању. Међутим, овај број полако расте и тренутно износи 35% (Anon, 2022).

Знамо да је ситуација у Србији што се тиче броја жена у научним институтима много боља од светског просека, и нашим програмом желимо да мотивишемо не само да жене наставе каријеру у науци већ и дамо подстрек женама које нису имале прилику да заврше мастер студије на неком од високо рангираних универзитета у Уједињеном краљевству. Програм је креиран у духу да се научено примени у земљи студента одмах након стицања мастер дипломе, па се од наших учесница програма очекује да се по стицању мастер звања врате у Србију.  

Све информације о програму се налазе на следећем линку: https://www.britishcouncil.rs/study-uk/scholarship-women-stem