Državni univerzitet među pobednicima nacionalnog “Takmičenja za najbolju studentsku ideju”

U finalu nacionalnog „Takmičenja za najbolju studentsku ideju“, održanom juče u naučno-tehnološkom parku Beograd, u kojem je učestvovalo 40 najboljih studentskih timova, predstavnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru: studenti Tarik Biševac, Anes Hujević, Hamza Murić i Ramiz Tutić, iz tima “Hart”, osvojili su drugo mesto. Njihova aplikacija “pametne kuće”, svrstana je u najbolje studentske ideje.

Pobednički timovi predstavili su i ideje i prototipove električnog bicikla, mernog uređaja za tačku nošenja, platforme za audio knjige na srpskom jeziku, mikrobiološkog đubriva, simulatora vožnje itd.

Pobednik ovog takmičenja je Nenad Iđoški iz tima “Knjiga priča” sa Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj takmičenja je da podstiče kreativnost i preduzetništvo kod mladih, da pomogne u prepoznavanju dobrih poslovnih šansi na tržištu i razvoju poslovnih ideja, a posebno onih koje imaju inovativni potencijal. Takođe je cilj i da se studenti obuče za rad utimu, razvoj poslovnog plana i finansijskih projekcija za početak posla.

Takmičenje je pokrenuto u okviru programa “Erazmus plus” i projekta “Institucionalni okvir za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji”(IF4TM), koji je koordinirao i sprovodio Univerzitet u Kragujevcu, zajedno sa partnerskim univerzitetima, biznis inkubatorima i inovativnim preduzećima iz Srbije i 9 drugih evropskih zemalja.

U okviru četiri ciklusa godišnjih takmičenja 950 studenata iz Srbije je kroz 295 timova predložilo više od 300 poslovnih ideja.