eduroam

eduroam - Besplatan, bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu !

eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.


Studenti DUNP-a, kao i zaposleni koji su zainteresovani za otvaranje naloga, mogu se javiti u računarskom centru Univerziteta (rektorat, kancelarija broj19).

Sa sobom obavezno poneti ličnu kartu i indeks sa overenim semestrom.

Uputstva za korišćenje

Pristup Internetu putem eduroam-a je jako jednostavan. Potrebno je samo jednom izvršiti podešavanje na korisničkom uređaju. Uputstva za korišćenje i pristup eduroam servisu možete naći ovde.

eduroam je osim u Srbiji dostupan u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.