IN MEMORIAM проф. др Ћемал Долићанин

Преминуо проф. др Ћемал Долићанин

Данас је у Новом Пазару у 79. години изненада преминуо проф. др Ћемал Долићанин, први ректор Државног универзитета у Новом Пазару, који је на челу ове установе био од њеног оснивања до 2012. године. Његово име нераскидиво је везано за оснивање и  интензиван развој ове високообразовне институције и за област високог образовања Републике Србије.

Проф. др Ћемал Долићанин рођен је 1945.године. Завршио је Природно-математички факултет Универзитета у Београду, на коме је и магистрирао. Звање доктора наука стекао је 1980. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Приштини, а звање редовног професора математичких наука  1985. године. Био је предавач на универзитетима у Србији и гостујући професор на универзитетима у Немачкој, Русији и Белорусији.

Аутор је бројних универзитетских уџбеника и стручних и научних радова. Током богате професионалне каријере проф. Долићанин био је продекан Природно-математичког факултета Универзитета у Приштини, декан Факултета техничких наука Универзитета у Приштини, декан Електротехничког факултета Универзитета у Приштини, проректор за наставу и научни рад Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, потпредседник Националног савета за високо образовање и председник  Комисије за акредитацију и проверу квалитета. Као професор емеритус обављао је функцију координатора мастер и докторских студија Државног уиверзитета.

Звање академика Јужнословенских нелинеарних наука стекао је  2009. године.

Сахрана проф. др Ћемала Долићанина обавиће се сутра на Великом гробљу у Новом Пазару. Поворка полази у 13 часова од Букрешке џамије, ул. Сопоћанска бр. 50.