Otvorena Međunarodna konferencija „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2024)“

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je otvorena Osma međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2024)“, koja je okupila preko 60 učesnika iz zemlje i inostranstva: Slovenije, Austrije, Kuvajta, Turske,
Rumunije, Uzbekistana, Kirgistana i Indije.
Na otvaranju konferencije rektor Državnog univerziteta prof. dr Zana Dolićanin je istakla da je glavni cilj ovog naučnog skupa da doprinese unapređenju matematike, mehanike i informatike, ali i jačanju naučno-istraživačkog rada na univerzitetu. Posebno je istakla zahvalnost na podršci u organizaciji konferencije, dobijenoj od Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
Prva međunarodna konferencija pod ovim nazivom organizovana je pre 14 godina. Ovogodišnja, osma konferencija, održava se u čast njenog pokretača, eminentnog matematičara i prvog rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Ćemala Dolićanina, preminulog prošle godine.
O njegovom životu i delu i ogromnom doprinosu visokom obrazovanju Republike Srbije, a posebno matematici, govorio je akademik SANU prof. dr Teodor Atanacković.
Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete nastaviti da podržavaju Državni univerzitet u Novom Pazaru jer pruža kvalitetno obrazovanje i značajan je za naučnu zajednicu Srbije.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da su matematika, mehanika i informatika stubovi savremene nauke i da ovakvi skupovi jačaju akademsku zajednicu.
Učesnik ovogodišnje međunarodne konferencije, koja se završava sutra, je i Ekrem Savaş, rektor Univerziteta Uşak iz Republike Turske, sa kojim je Državni univerzitet u Novom Pazaru krajem predhodnog meseca potpisao ugovor o saradnji.
Međunarodna matematička konferencija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru završava se sutra.