Ружић: Државна матура се не одлаже

“Државне матуре ће бити и о томе нема дилеме јер је то пројекат од националног интереса”-истакао је данас на Државном универзитету у Новом Пазару министар просвете Бранко Ружић.

„Државна матура је стратешки интерес и нема разлога да се остварење овог пројекта одлаже, почетак спровођења је предвиђен   у средњим школама  у школској 2023/24. години, а за упис на високо образовање у школској 2024/25. години“ – рекао је министар Ружић на састанку са ректором и  шефовима департмана и студијских програма Државног универзитета у Новом Пазару,  коме су прсуствовали и ректор и декани Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Министар Ружић је оценио да је средњошколски систем спреман за увођење матуре, а да академска заједница треба да гради и развија поверење у образовни систем на нивоу средњег образовања.

Државна матура подразумева завршне испите на крају средњошколског образовања у виду опште матуре, коју полажу ученици гимназија, уметничке за ученике средњих уметничких школа, стручне матуре за ученике средњих стручних школа и завршног испита за ђаке тих школа на трогодишњим профилима.

Овом приликом, министар Бранко Ружић,  државни секретар проф. др Маријана Дукић Мијатовић и помоћник министра за високо образовање  проф. др Бојан Тубић, разговарали су са ректором Државног универзитета проф. др Заном Долићанин. Истакнута је подршка коју безрезервно овој високошколској установи пружа ресорно министарство,   са намером да се и у будућности унапређује квалитет високог образовања.