Међународно такмичење „Градимо мостове знања“ на Државном универзитету у Новом Пазару

Победници-студенти из Новог Пазара и Новог Сада

На међународном такмичењу под називом ,,Градимо мостове знања“ на Државном универзитету у Новом Пазару,  на којем је у протекла три дана учествовало  120 студената архитектуре и грађевинарства из 8  земаља, победили су студенти Државног универзитета и Архитектонског факултета у Новом Саду.

Према правилима такмичења, у градњи мостова од шпагета побеђује екипа која у одређеним димензијама изгради мост од шпагета који издржи највеће оптерећење. Такмичари су у градњи мостова користили само шпагете и лепак, поштујући утврђене димензије, у намери да изграде мост који ће издржати највећи терет. То је овога пута пошло за руком екипи домаћина такмичења, која је постигла рекордан резултат. Победнички мост је издржао оптерећење од 153, 8 килограма.

У категорији у којој је оцењивана издржљивост, друго место је такође, припало Државном универзитету, а треће Факултету техничких наука у Новом Саду.

Поред издржљивости, оцењивана је и естетика мостова. У тој категорији успешни су били, опет домаћини, Архитектонски факултет у Нишу, али је најбоља била екипа Архитектонског факултета у Новом Саду.

Ректор Државног универзитета проф. др Зана Долићанин истакла је  да “мостови знања из године у годину окупљају све више учесника и да то радује јер су од почетка ове манифестације ово не само мостови знања, него и пријатељства.“

Завршници такмичења и проглашењу победника присуствовали су и државни секретар у Министарству просвете проф. др Небојша Ранђеловић и председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Маргарета Смиљанић.

На такмичењу су учествовали студенти из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Републике Северне Македоније, Бугарске и Румуније. На Државном универзитету у Новом Пазару одржава се  пети пут за редом.

За победничке екипе обезбеђене су пригодне новчане награде. У комисији за оцењивање квалитета и издржлјивости мостова,  били су: проф. др Драгослав Шумарац, доц. др Петар Кнежевић, асистент Тимур Цурић, док су естетику мостова оцењивали: проф. Ервин Ћатовић, доц. др Бранко Славковић и асистент Данило Драговић. Такмичење је финансијски подржала Компанија „Књаз Милош.“